top of page
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sürdürülebilirlik Raporlaması ve denetimi, şirketlerin finansal performanslarının ötesinde çevresel, sosyal ve ekonomik performansını değerlendirmeyi içeren bir süreçtir ve genellikle şirketlerin uzun vadeli hedefleri, stratejileri ve değerleriyle ilişkilidir. Ve bu süreç, şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma, risk yönetimi, paydaş ilişkileri ve itibarlarını güçlendirme açısından önemlidir. Aynı zamanda  sürdürülebilirlik şirketin toplumsal ve çevresel etkisini de şekillendirir.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMASINDA YAŞANAN GELİŞMELER

Son yıllarda uluslararası düzeyde gündemde önemli yer tutan ve başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere birçok kurumun temel konuları arasında yer alan önemli gelişmelerin yaşandığı sürdürülebilirlik konusunda ülkemizde de meslek mensuplarımızı ilgilendiren önemli bazı adımlar atılmıştır.

tbdsm Surdurebilirlik turmob

ISSB Kuruluşu ve Sürdürülebilirlik Standartlarının Yayımlanması

2a.jpg

3 Kasım 2021 tarihinde Glosgow’da düzenlenen COP26 (2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) Zirvesinde kuruluşu ilan edilen Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı’nın (UFRS Vakfı) bünyesi altında faaliyet göstermektedir. Yatırımcıların iklim ve diğer sürdürülebilirlikle ilgili konularda şirketlerden beklediği şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir raporlama taleplerini karşılamak için kapsamlı bir küresel sürdürülebilirlik açıklamaları standartları hazırlamak üzere kurulmuştur.

UFRS S1 ve UFRS S2’nin ilk taslak versiyonları 31 Mart 2022 tarihinde yayınlanmıştır. Taslaklar, 22 Temmuz 2022 tarihine kadar kamuoyunun görüşüne sunmuş, alınan görüşler ve yapılan toplantılar sonrasında 26 Haziran 2023 tarihinde ISSB ilk iki sürdürülebilirlik standardının nihai halini yayınlamıştır (bu standartlarla ilgili detaylı bilgiye ilgili TÜRMOB yayınından  https://online.fliphtml5.com/nitus/lvvr/#p=1. ulaşabilirsiniz).

Ülkemizdeki Yasal Alt Yapının Oluşturulması

3.jpg

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 88’inci maddesinde 04/06/2022 tarihli ve 31856 sayılı Resmî Gazete’de yapılan değişiklikle; Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının (TSRS) uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde belirlenmesi ve yayımlanması yetkisi Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) ’na verilmiştir. Söz konusu yetkiye istinaden, KGK tarafından Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının uluslararası dayanağı olarak ISSB tarafından yayımlanan uluslararası standartları benimseme kararı alınmıştır.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının (TSRS) Yayımlanması ve TSRS’lerin Uygulama Kapsamının Belirlenmesi

4.jpg

KGK tarafından sürdürülebilirlik raporlarında uyulması gereken ilkeleri belirleyen Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları yayımlanmıştır. 29 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazete’nin 1’inci mükerrer sayısında yayımlanan standartlar TSRS S1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler ve TSRS S2 İklimle İlgili Açıklamalar başlıkları ile yayımlanmıştır.

Aynı zamanda, KGK tarafından Resmî Gazete’nin aynı sayısında yayımlanan kurul kararı ile standartların uygulama kapsamı ve geçiş dönemi ilkeleri belirlenmiştir.

Karara göre bankalar dışındaki işletmeler için ise üç finansal değer belirlendi ve bu değerlerden ikisini art arda en az iki raporlama döneminde aşan işletmelere standartlara uyma yükümlülükleri getirilmiştir. Bu değerler de işletmelerin aktif değerlerinin 500 milyon TL’yi, yıllık net satış hasılatının 1 milyar TL’yi ve istihdam ettikleri kişi sayısını 250’yi aşması olarak belirlenmiştir.

Buna göre KGK tarafından belirlenen listede yer alan (https://kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/Duyurular/sustainability/Duyuru_Surdurulebilirlik_.pdf ) ve yukarıda belirtilen değerlerden ikisini aşan şirketler standartlara uyma yükümlülüğü olacak.

Düzenlemeye göre TMSF bünyesinde olanlar dışındaki tüm bankaların raporlamalarında bu standartlara uyması gerekecektir.

Ülkemizde Sürdürülebilirlik Raporlaması ve Güvence Denetiminde Öngörülen Takvim

Sürdürülebilirlik raporlaması ve güvence denetimi süreçlerine ilişkin takvim KGK tarafından aşağıdaki şekilde planlanmış olduğu duyurulmuştur.

 

Aralık 2023:        Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın yayımlanması ve uygulama kapsamının belirlenmesi

          2024:              İlk raporlama dönemi

          2025:              İlk sürdürülebilirlik raporlarının yayımlanması

          2026:              Sürdürülebilirlik raporlarına ilişkin güvence                                            denetimlerine başlanması

5.jpg

TÜRMOB tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ve yol haritası

6.jpg
  • TÜRMOB bünyesinde bağımsız denetim ve sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeleri takip etmek, mesleki sorunlara çözümler geliştirmek ve uygulamaları yönlendirmek üzere TÜRMOB Bağımsız Denetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi kurulmuştur.

  • Sürdürülebilirlik alanına özgü olmak üzere bu alandaki gelişmeleri, çalışmaları ve yayınları paylaşmak üzere TÜRMOB Sürdürülebilirlik İnternet sitesi oluşturulmuştur (https://www.turmob.org.tr/surdurulebilirlik)

  • 2024 yılı içerisinde konunun muhataplarını bir araya getirmek üzere Sürdürülebilirlik Zirvesi gerçekleştirilecektir.

  • KGK’nın ilan etmiş olduğu yol haritası çerçevesinde öncelik sürdürülebilirlik raporlarının oluşturulmasına yönelik yetkinliklerin geliştirilmesi için yol haritamız oluşturulmuş, 2024 yılında meslek mensuplarımızın bu alandaki yetkinliklerini artırmak üzere Sürdürülebilirlik Raporlaması ile ilgili uluslararası alanda geçerliliği olan eğitim programlarına başlanacaktır.

  • Sürdürülebilirlik raporlarına güvence verilmesine yönelik denetimlerin gerçekleştirilmesinde 6102 sayılı TTK’ya uygun olarak meslek mensuplarımızın yetkilendirilmeleri için sürdürülebilirlik alanındaki eğitimlerin ve yetkilendirmelerin işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesine yönelik tüm çalışmalarımız ve yol haritamız KGK’ya sunulmuştur.

bottom of page